Mobning

Når nogen bliver mobbet, er der som regel 3 parter: Den der bliver mobbet, den der mobber og måske også nogen, der ved at det sker. For det meste er der i virkeligheden ingen af de 3, der ægte synes, at det der foregår, er fedt. Men tit ved man ikke, hvad man kan gøre anderledes.

Ingen har fortjent at blive mobbet, og det kan skabe dybe ar gennem resten af livet. Man kan komme til at tro, at mobberen har ret – man er ikke noget værd.

De her ting gælder alle 3 mulige parter:

  • Du ER noget værd. Meget.
  • Du er langtfra den eneste, der kender til mobning.
  • Tal med en lærer eller leder, hvis der foregår mobning, og det er svært at stoppe det.
  • Du kan også tale med en anden voksen du stoler på.
  • Du er til hver en tid meget velkommen i BACKSTAGE, hvor vi vil gøre alt hvad vi kan for at hjælpe.

Der er ingen, der synes at det er fedt at føle sig udenfor, blive hængt ud eller slået. Mobning kan foregå på mange måder og kan se meget forskelligt ud. Det er noget, der kan ramme alle og er desværre hverdag for mange.

Uanset hvad, er det noget man kan have brug for at snakke om, også selvom det er længe siden, det er sket. Det kan være svært at snakke om og indrømme, at man har været udsat for mobning.

Det kan godt være, at det er længe siden, du er blevet mobbet, men det kan stadig fylde rigtig meget, selvom det er stoppet, og du måske tænker, at du egentlig burde være kommet over det. Det kan også være, at du står i den situation, at du bliver drille, slået og sparket henne i skolen lige nu.

Faktisk viser undersøgelser, at 11% af alle skolebørn i Danmark bliver mobbet. Og det kan også foregå på arbejde eller videre uddannelser. Hvis du er udsat for mobning, kan du måske føle dig ensom, forkert, angst eller få lavt selvværd. Det kan altså sætte nogle dybe spor i os, også længe efter det er stoppet. Det kan blandt andet føre til, at vi senere har svært ved at tro på, at vi er gode nok.

Det er vigtigt, at der på f.eks. skoler er klare regler mod mobning. Ellers kan det nemt ske, at den måde, klassen snakker og fungerer sammen, ikke er god. Det kan skabe nogle dårlige mønstre, som gør, at stemningen kan blive dårlig. Måske begynder du at føle dig utilpas, med at være i den klasse, du er i. Måske er det dig, der bliver udsat for mobning. Måske føler du, at du er nødt til at udelukke andre, for overhovedet at være med i klassen.

Mobning kan udvikle sig på mange måder, og det er altid ubehageligt at være i en klasse eller et andet fællesskab, hvor der bliver mobbet. Derfor er det vigtigt, at man snakker med nogen om det.

Hvad kan jeg gøre?

Et godt sted at starte er altid at snakke med din lærer eller den, der står for det fællesskab, hvor mobningen sker, om hvordan du/I har det. Hvis de så ikke lytter, kan det blive ekstra svært at snakke om det, fordi det ikke nødvendigvis kan ses af andre. Måske er det fordi, de ikke er enige.

Du kan altid prøve at snakke med dine forældre eller en anden voksen, som du har tillid til. Desuden er du altid komme i BACKSTAGE og tale om, hvordan du har det i f.eks. din klasse, på dit gymnasium eller på dit studie.

Det gælder uanset om du bliver mobbet lige nu, eller om det ligger langt tilbage. Vi er altid klar til at lytte, støtte og hjælpe med at finde en løsning sammen med dig, der passer til dig og dine behov i dit tempo.