Er du bekymret for en, du kender?

Vil du gerne hjælpe en, du kender, som du er bekymret for? Er han eller hun blevet trist, trækker sig fra det sociale, kan ikke komme ud af sengen, har angst eller noget helt femte? Det kan være rigtig hårdt at se en, man holder af have det dårligt, og det kan være svært at finde ud af, hvad man skal gøre. Hvad har han/hun egentlig brug for, og hvor skal jeg starte henne?

Som en god start kan du prøve at finde ud af, om din ven ønsker at snakke med nogen om, hvad der er galt. Hvis det er tilfældet, kan du fortælle, at du altid er der for ham eller hende og er klar til at lytte, støtte og hjælpe, og at han/hun ikke behøver at tackle problemerne alene. Det er vigtigt, at hvis din ven fortæller dig, at han/hun har det dårligt, at du så støtter så godt som du nu kan.

Men du skal huske at passe på dig selv også. Din ven får det ikke bedre, hvis det ender med, at du får det dårligt. Så lov ikke mere end du kan holde, og viser det sig, at det bliver for stor en mundfuld for dig, så er det altid ok at sige, at du har brug for lidt mere ro igen i en periode. Du skal lytte til dig selv, og hvad din krop fortæller dig. Hvis du kan mærke, at din vens problemer er for store, til at du kan hjælpe, så kan du sammen med din ven undersøge hvilke tilbud, der kunne hjælpe din ven med problemerne. Et af de tilbud som måske kan hjælpe er BACKSTAGE.

Det kan også være en hjælp bare at lave et eller andet sammen; gå en tur, tage på café eller i biografen sammen. Noget, der viser, at du kan lide at være sammen med din ven uanset, om han eller hun selv føler sig ovenpå.

Måske har din ven brug for hjælp, men ønsker ikke, at nogen de kender, skal vide, hvad det handler om. Det kan der være mange grunde til. Det kan være at din ven skammer sig, synes det er pinligt eller er bange for, hvad du vil synes om ham eller hende efterfølgende. Hvis din ven ikke ønsker at snakke med dig om det, kan du altid komme ned og tage en snak i BACKSTAGE, om hvordan du bedst kan hjælpe din ven, men du kan også fortælle, den du er bekymret for, om at BACKSTAGE findes, og at han/hun kan få hjælp her. Tilbyd gerne at tage med eller tage kontakt sammen.

Vi har masser af tid til at hjælpe med at finde en løsning i BACKSTAGE, hvor vi også kender til andre tilbud. Det, der virker for dig, virker ikke nødvendigvis for den, du kender. Måske er din ven ikke helt klar til at modtage hjælp, og det er også helt okay. Så kan du fortælle din ven, at du er klar til at hjælpe, når han/hun er klar og at du ellers vil støtte, hjælpe og lytte så godt, som du kan. Du kan også fortælle, hvor de kan søge hjælp henne.

Hvis du er meget bekymret for din ven, kan du være nødt til at sige det til en voksen, som du har tillid til. Det kan være en svær beslutning, hvis din ven ikke ønsker, at andre skal vide noget om hans/hendes problemer. Det er en svær balancegang mellem at tage hensyn til din vens ønsker og behov og at passe på din ven, hvis du føler, at han/hun kan være i fare. Igen kan du prøve at fortælle din ven om, hvor han/hun kan søge hjælp. Hvis din ven ikke ønsker det, kan du også fortælle om, at det er svært for dig at være den eneste, der kender til problemet, og at du ikke synes, at du kan give den nødvendige støtte og hjælp, der er brug for.

Hvis du ikke synes, du har fået svar eller fået den hjælp, du har brug for, kan du altid kontakte BACKSTAGE.

Hjælp andre steder

Du kan også hjælp andre steder eller ved andre tilbud end hos BACKSTAGE. Du kan altid:

  • Kontakte egen læge
  • Spørge studievejledere, lærer, andre fagpersoner, du er tilknyttet, venner eller familie
  • Kontakte kommunen og spørge, hvilke ungevejlednings/ungerådgivningstilbud, der findes i netop den kommune og i nærheden af dig. 

Nogle gange kan du være nødt til sammen med din ven eller opmuntre din ven til at prøve forskellige tilbud, hvis det første tilbud ikke lige er det rigtige. Du kan finde flere tilbud "Hjælp > Hvem kan ellers hjælpe"